De castratie of sterilisatie van uw kat kan vele voordelen hebben. Vanaf wanneer dit mogelijk is en wat onze werkwijze is, kunt u hier lezen.
Castratie
Rond zes maanden is een kater geslachtsrijp, het is slim om rond deze leeftijd de kat te castreren. De kans dat de kat in huis gaat plassen of sproeien wordt dan zo klein mogelijk. Naast het voorkomen van sproeien, zijn er nog meer voordelen bij een castratie. De urine gaat minder sterk ruiken en de drang om buiten te gaan zwerven, met bijbehorende gevechten met andere katers, wordt minder.
Na de operatie laten we de kat bijkomen in een verwarmd hok. Zodra hij weer helemaal is bijgekomen van de operatie en de narcose, kunt u uw kat weer ophalen. De kat kan na thuiskomst nog een beetje wiebelig op zijn pootjes staan en wat slaperig zijn.
Sterilisatie
Een poes wordt voor het eerst krols rond een leeftijd van zes maanden. Ook rond deze leeftijd kan een poes gesteriliseerd worden. Bij de operatie worden in principe alleen de eierstokken weggehaald. Als de baarmoeder afwijkend is, wordt deze ook verwijderd.
Een sterilisatie heeft, naast dat de poes niet meer zwanger kan worden, nog meer voordelen. Zo zal de krolsheid stoppen en verminderd de kans op baarmoederontsteking of een tumor in de melkklieren. Het gebruik van de poezenpil op lange termijn raden we af vanwege de vele nadelen die daaraan kleven voor de gezondheid.
Voor een sterilisatie nemen we de tijd en maken we het de kat zo comfortabel mogelijk. Na de operatie laten we haar rustig bijkomen in een verwarmd hok. Zodra ze helemaal is bijgekomen van de operatie en de narcose, mag u haar komen halen. Ze kan de eerste tijd nog een beetje wiebelig op haar pootjes staan en wat slaperig zijn. Voor de zekerheid is het goed om de kat de eerste dagen binnen te houden.
Veiligheid rondom een operatie
Bij de Kattenkliniek van Zwolle vinden we het belangrijk dat uw kat veilig onder narcose gaat. Daarom krijgen alle operatiepatiƫnten tijdens de operatie zuurstof en hebben wij geavanceerde apparatuur om uw kat te bewaken tijdens de operatie.
Pijnstilling en antibiotica gebruik
Uiteraard krijgt iedere operatiepatiƫnt passende pijnstilling. Indien nodig krijgt u ook pijnstilling voor uw kat mee naar huis.
Antibiotica geven we alleen als dat nodig is. Bij een sterilisatie/castratie bij een gezond dier is dit niet het geval. Zo werkt de Kattenkliniek van Zwolle mee aan een verantwoord antibioticagebruik (dit is belangrijk ter voorkoming van antibioticaresistentie bij mens en dier).